کاوش موضوع استریلیزاسیون
صفحه اصلی
استریلیزاسیون
ستَروَنش (به انگلیسی: sterilization) یا سِتَروَن کردن*[۲]، سترونسازی یا استریل کردن در میکروبشناسی به فرایندی گفته میشود که در آن همهٔ ریزاندامگان، از جمله باکتری، ویروس، قارچ و هاگ، از یک محیط یا وسیله بهطور کامل نابود میشوند. این کار برای جلوگیری از آلودگی در آزمایشگاه، پزشکی و صنایع غذایی انجام میگیرد.
استریلسازی معمولاً با استفاده از حرارت (مثل اتوکلاو یا آون)، مواد شیمیایی، پرتو یا فیلتر انجام میشود. بر خلاف ضدعفونی که فقط میکروبهای بیماریزا را از بین میبرد، در استریلسازی هیچ ریزاندامگانی زنده نمیماند.
فرایند استریل کردن بسته به جنس تجهیزات نیازمند به استریل شامل روشهای گرماییخشک (فوور)، گرماییمرطوب (اتوکلاو)، شیمیایی، پرتوزا (پرتوگاما) و اتوکلاو پلاسما (با پرکسید اکسیژن* و اتوکلاو اتیلن اکساید (گاز اتیلن اکساید) و پالوده میشوند.
سترون به معنی کاملاً عاری از باکتری یا قارچ یا ویروس یا دیگر میکروارگانیسم های بیماریزا و نابیماریزا (در مورد چیزهای بیجان) است. هدف از سترون کردن جلوگیری از انتقال عفونت است.
تعریف استریل در پزشکی با محیط و مواد غذایی متفاوت است. ضریب SAL*[۳] سطح اطمینان سترونش را نشان میدهد. در علم پزشکی
S
A
L
.
10
−
6
{\textstyle {SAL.}10^{-6}}
یعنی از ۱۰۰۰۰۰۰ ذره موجود در بسته استریل اگر یک میکروارگانیسم زنده وجود داشته باشد، آن استریل محسوب میگردد. در خوراکیها و محیط این عدد بیشتر است.... بیشتر در ویکی پدیا